delissimo (delissimo) wrote,
delissimo
delissimo

Різдвяний крокембуш з яблуневим мусом і корицею

Не знаю чи можна сказати, що крокембуш це різдвяна випічка, але він явно нагадує гарно вбрану різдвяну ялинку. Ідея приготувати крокембуш , давно назрівала в моїй голові, але я не хотіла готувати профітролі з банальним заварним кремом, хотілося свіжу ідею. Таку ідею я побачилау Лізи Глінської. Легкий і ароматний мус, який я підкреслила корицею ( в оригінальному рецепті немає кориці), надав крокембушу аромату Різдва. Єдиний мінус - мої обпечені карамеллю руки. Деякі краплі , які потрапили мені на руки, спричинили дуже глибокі опіки. Все сталося, оскільки я спішила презентувати торт до дня народження хресної мого чоловіка. Це чисто моя вина, але будьте обережні.

Це неймовірно смачний десерт, вишуканий і оригінальний. Смачного. Веселих свят !
Відправляю це диво на http://my-lovely-cake.livejournal.com/68225.html від my_lovely_cake

IMG_1503
А ще віддаю на ФМ http://kinda-cook.livejournal.com/157090.html от kinda_cook


Для профітролі:
125 молока
125 мл води
Яйця 4,5 шт
Мука 150 гр
Цукор 1 ч.л.
Масло 100 гр
сіль
Ванільний стручок.

Серединку ванільного стручка додати в молоко і дати постояти 2-3 години. Прогріти молоко з водою разом з ваніллю , довести до кипіння. Додати цукор та сіль. Далі додати масло і дати йому прокипіти 5-6 хв. Додаємо муку, знімаємо і швидко замішуємо тісто. Ставимо знову на вогонь і мішаємо ще 2-3 хв. Даємо тісту охолонути до 60 градусів. Починаємо додавати яйця постійно вимішуючи тісто(по одному). Яйце додав – вимішав тісто! Останнє яйце я збила і додала тільки половину.
На паргамент , кондитерським мішком наносимо тісто (мають бути відстані між профітролями, оскільки тісто збільшується), духовку на 200 С – випікаємо 10 хв, а потім зменшуємо на 180С і випікаємо 10-15 хв. Духовку відкривати не можна. Виймаємо і даємо охолонути.

Я блуневий мус :

400 гр яблук (я обрала голден)
Цукор 150 гр
Кориця 1 кавова ложка
Сік половини лимона
Манка 80 гр

Для карамелі та карамельних ниток:
100мл води
300 гр цукру
1 столову ложку рідкої глюкози


Порізати на кубики яблука , залити холодною водою (750 мл ).Довести до кипіння і готувати ще 15 хв на маленькому вогні.
В каструльку засипаємо цукор і на середньому вогні даємо розтопитися (колір має бути темно янтарного кольору). Вливаємо яблука разом з рідиною і додаємо лимонний сік. Готуємо ще 5 хв. Знімаємо з вогню і ставимо в блендер . Збиваємо до однорідної маси. Ставимо на вогонь і доводимо до кипіння і всипаємо манку , гарно перемішуємо (помішуємо 5-7 хв). Посипаємо корицею. Даємо мусу охолонути.

В профітролях робимо отвір і вносимо мус кондитерським мішком до заповнення пустоти профітроля.

Розігрійте на сильному вогні воду з цукром для карамелі, помішуючи, поки цукор не розчиниться. Нанесіть щіточкою на краї каструльки сироп, і зніміть тоді , коли він набуде золотистого кольору (на краях посудини). Зняти з вогню. Карамель має бути світлою та густою.

Беремо картон і формуємо з нього конус. Обрізаємо краї так , щоб конус міг стояти на столі. Я покрила ще пергаментом і закріпила скотчем , щоб карамель не липла до картону. Профітролі ледь занурюємо однією стороною акуратно в карамельі і шарами викладуємо башню, прикріплюючи профітролі одне до одного.
Для карамельних ниток я використовувала дві вилки. Занурювала краї вилки в карамель і швидко водила ними вправо вліво над пергаментом. Акуратно зняти карамельні нитки і огорнути ними крокембуш. Смачного !




Не знаю можно ли сказать, что Croquembouche это рождественская выпечка, но она явно напоминает красиво украшенную рождественскую елку. Идея приготовить крокембуш , давно зрела в моей голове, но я не хотела готовить профитроли с банальным заварным кремом, хотелось свежую идею. Такую идею я увидела у Лизы Глинской. Легкий и ароматный мусс, который я подчеркнула корицей ( в оригинальном рецепте нет корицы), придал крокембушу аромат Рождества. Единственный минус - мои обожженные карамелью руки. Некоторые капли , которые попали мне на кисти рук, вызвали очень глубокие ожоги. Все произошло,потому , что я спешила презентовать торт ко дню рождения крестной мамы моего мужа, и меня было времени в обрез . Это чисто моя вина, но будьте осторожны.

Это невероятно вкусный десерт, изысканный и оригинальный. Веселых праздников !

Отправляю это чудо на http://my-lovely-cake.livejournal.com/68225.html от my_lovely_cake

Для профитроли:
125 молока
125 мл воды
Яйца 4,5 шт
Мука 150 гр
Сахар 1 ч.л.
Масло 100 гр
соль
Ванильный стручок.

Серединку ванильного стручка добавить в молоко и дать постоять 2-3 часа. Прогреть молоко с водой вместе с ванилью , довести до кипения. Добавить сахар и соль. Далее добавить масло и дать ему прокипеть 5-6 мин. Добавляем муку, снимаем и быстро замешиваем тесто. Ставим на огонь снова и мешаем еще 2-3 мин. Даем тесту остыть до 60 градусов. Начинаем добавлять яйца постоянно вымешывая тесто (по одному). Яйцо добавил - вымешал тесто! Последнее яйцо я сбила и добавила только половину.
На пергамент , кондитерским мешком наносим тесто (должно быть расстояние между профитролями, поскольку тесто увеличивается), духовку на 200 С - выпекаем 10 мин, а затем уменьшаем на 180С и выпекаем 10-15 мин. Духовку открывать нельзя. Вынимаем и даем остыть.

Яблочный мусс :

400 гр яблок (я выбрала голден)
Сахар 150 гр
Корица 1 кофейная ложка
Сок половины лимона
Манка 80 гр

Для карамели и карамельных нитей:
100 мл воды
300 гр сахара
1 столовую ложку жидкой глюкозы


Порезать на кубики яблоки , залить холодной водой (750 мл ).Довести до кипения и готовить еще 15 мин на маленьком огне.
В кастрюльку засыпаем сахар и на среднем огне даем растопиться ( должен быть темно янтарного цвета). Вливаем яблоки вместе с жидкостью в растопленный сахар и добавляем лимонный сок. Готовим еще 5 мин. Снимаем с огня и ставим в блендер . Взбиваем до однородной массы. Ставим на огонь и доводим до кипения и добавляем манку , хорошо перемешиваем (помешиваем 5-7 мин). Посыпаем корицей. Даем муссу остыть.

В профитролях делаем отверстие и вносим мусс кондитерским мешком до заполнению пустоты профитроля.

Разогрейте на сильном огне воду с сахаром для карамели, помешивая, пока сахар не растворится. Нанесите щеточкой на край кастрюльки сироп, и снимите тогда , когда он приобретет золотистый цвет (на краям сосуда). Снять с огня. Карамель должна быть светлой и густой.

Берем картон и формируем из него конус. Обрезаем края так , чтобы конус мог стоять на столе. Я покрыла еще пергаментом и закрепила скотчем , чтобы карамель не липла к картону. Профитроли едва погружаем одной стороной в карамель и слоями выкладываем башню, крепим профитроли друг к другу.
Для карамельных нитей я использовала две вилки. Погружала концы вилки в карамель и быстро водила ими вправо влево над пергаментом. Аккуратно снять карамельные нити и обмотать ими croquembouche. Приятного аппетита !
Tags: baking, desserts, french cuisine, выпечка, десерты, заварное тесто, французская кухня, яблоки
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 17 comments